Diş İmplant Sürecinin Başından İyileşmeye Kadar Sizi Neler Bekliyor?

  1. Home
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. Diş İmplant Sürecinin Başından İyileşmeye Kadar Sizi Neler Bekliyor?
dental implant process

Dental İmplant Süreci

Diş implantları: Bu, eksik dişler için en iyi çözümdür. Geçici olan protezler veya köprüler gibi yapay yollarla karşılaştırıldığında şu anda en iyisidir. Bileşimi çok doğaldır. Eğer diş implantı yaptırılacaksa, A’dan Z’ye tüm süreç önceden bilinmelidir. Bu, eksik dişler için en iyi çözümdür. Geçici olan protezler veya köprüler gibi yapay yollarla karşılaştırıldığında şu anda en iyisidir. Bileşimi çok doğaldır. Eğer diş implantı yaptırılacaksa, A’dan Z’ye tüm süreç önceden bilinmelidir.

Burada, ilk konsültasyondan başlayıp tam iyileşmeye kadar dental implant yerleştirme yolculuğunuz boyunca neler bekleyebileceğinize dair bir kılavuz bulunmaktadır.

1. İlk Danışma ve Değerlendirme

Her şey, ağız sağlığınızı kontrol eden ve hedeflerinizi ve ihtiyaçlarınızı tartışan diş doktorunuzu veya ağız cerrahınızı ziyaret etmekle başlar. Diş hekimi size dental implant prosedürünün sizin için doğru olup olmadığını söyleyecektir. Bu, X-ışınları, 3D görüntüleme ve muhtemelen bir CT taraması kullanılarak yapılan bir değerlendirmeyi içerir, böylece çene kemiğinizin ve çevresindeki dokuların yapısına yakından bakılabilir.

Sizi Neler Bekliyor?

  • Diş muayenesi: Dişlerin, çene kemiğinin ve diş etlerinin sağlığını inceler.
  • Görüntüleme: Bu prosedürde, 3D taramaları ve CT taramalarını da içerebilen X-ışınları kullanılarak çene üzerinde ayrıntılı görüntüleme yapılabilir.
  • Tartışma: Tüm prosedürü, riskleri ve faydaları ve ona sormak istediğiniz her şeyi sizinle paylaşacaktır.
  • Bir tedavi planı: İhtiyacın gerekliliğine bağlı olarak bir tedavi planı yapılacaktır.

2. İmplant Ameliyatı Hazırlığı

Gerçek bir implant yerleştirme ameliyatından önce, periodontal hastalık veya diş çürüğü gibi ağız sağlığıyla ilgili bazı düzeltmelerin yapılması gerekebileceği gibi, çene kemiğinin başlangıçta implant için yeterince geniş veya kalın olmaması durumu da söz konusu olabilir. Bununla birlikte, tüm hazırlıklar prosedürlerin toplam gerçekleştirilme süresini artırır; atılan adımlar bir implantın başarısını sağlamak için çok önemlidir.

Hazırlık Prosedürleri:

Kemik Grefti: Tarrantlar çenelere bir miktar kemik materyali ekler.

Sinüs Kaldırma: İmplant için daha fazla alan yaratmak amacıyla sinüs tabanı yükseltilir.
Ağız Sağlığı Tedavileri: Bazı durumlarda, diş eti hastalıklarının veya diğer diş problemlerinin tedavi edilmesi zorunludur

3. Dental İmplant Cerrahisi

After you are through with the preparation of the mouth, dental implant surgery will be conducted. The surgery, typically carried out under local anesthesia, although in the more nervous patients they defer sedation, is scheduled. Here, your dentist needs to cut away part of the gum to expose the lower jaw bone, make a small hole and “screw” the titanium implant into the bone. This should follow by stitching the gum back over the implant, then letting it heal.

 

Surgical Steps:

Anesthesia: Local anesthesia is used to numb the area, and some sedation may also be provided.
Incision: A small incision through the gum is made to expose the mandible.
Placement of implant: The exposed mandible has a titanium implant placed in it.
Stitches: The remaining space is to be filled with the gum content and sutured into place to heal the site. 

4. İyileşme ve Osseointegrasyon

Bunu osseointegrasyonun gerçekleştiği aylar süren iyileşme süresi takip eder. Bu, kemiğin implantın etrafında tam anlamıyla büyüdüğü zamandır. Sürecin bu kısmı uzun vadeli başarı için önemlidir ve bireyin iyileşme hızına ve kemik grefti prosedürü uygulama ihtiyacına bağlı olarak 3 – 6 ay sürebilir.

Osseointegrasyon: İmplantın etrafında kemik büyümesinin başlaması ve böylece implantın stabil hale gelmesi.
İzleme: Belirli bir süre sonra yapılan periyodik incelemeler, implantın mükemmel bir şekilde osseointegre olmasını sağlar.
Geçici restorasyon: Bu dönemde sadece gülümseme amacıyla geçici bir kuron veya protez yapıştırılır.

5. Abutment Yerleştirme

Bu osseointegrasyon sürecinden sonra bir abutment yerleştirilebilir; bu sırada implantla birleşir ve kemiğe güçlü bir şekilde bağlanır. İmplant ve nihai kuron arasında birleştirici bir eklemdir. İkincisini korur. Bu, implantı ortaya çıkarmak için diş etinin tekrar kesilmesini ve ardından abutmentin implant üzerine yerleştirilmesini ve abutmentin tekrar diş etiyle kaplanarak iyileşmesine izin verilmesini içeren küçük bir prosedürdür.

Abutment Yerleştirme Aşamaları:

Anestezi: İşlemde gerekli olan yerlere topikal anestezikler yerleştirilir.

Diş etlerinin yeniden açılması: Diş etleri yeniden açılır ve implant açığa çıkarılır. Abutmentin sabitlenmesi: Daha sonra implant üzerine bir abutment sabitlenir

İyileşme: Diş eti birkaç hafta boyunca abutment etrafında iyileşir

6. Kronun Yerleştirilmesi

Kalıcı kuron, dental implant sürecinin son ama tek adımıdır. Diş etleri abutment etrafında iyileşmeyi tamamladığında dişlerin ölçüleri alınır, böylece renk, şekil, boyut ve mevcut doğal dişlerinizle eşleşecek tam bir kuron yapılabilir.

Kuron, abutment üzerine vidalanır veya yapıştırılır ve böylece tüm dental implant süreci tamamlanır.

Kuron Yerleştirme

Toplu planlama: Kuron oluşturmak için impresyonlar veya dijital taramalar yapılır

Kuronun laboratuvarda hazırlanması: Kuron, doğal dişlerinize takılabilmesi için bir diş laboratuvarı tarafından hazırlanır.
Simantasyon: Kuron son olarak mevcut dayanak üzerine simante edilir

7. Ameliyat Sonrası ve İyileşme Dönemi

Nihayet, tüm bu işlemlerden sonra kuron yerleştirilmeye hazır hale gelir ve böylece kişi yeni, tamamen çalışan bir dişle gülümseyebilir. Bu, umut verici uzun vadeli sonuçlarla yapılır. Unutulmaması gereken önemli bir nokta da, işlemlerden sonra diş hekiminin vereceği bakım talimatları doğrultusunda diş kaplamasına özen gösterilmesi gerektiğidir. Bu, iyi bir ağız hijyeni sağlamayı, kurona zarar verebilecek sert ve yapışkan yiyecekleri ısırmaktan kaçınmayı, aynı diş hekimi ile düzenli kontrollere gitmeyi vb. içerir.

 

İyileşme İpuçları:

İmplantı günde en az bir kez diş ipi kullanarak ve diğer dişlerle birlikte fırçalayarak temizleyin

Diyet: Yumuşak gıdalarla başlayın ve yavaş yavaş daha sert gıdalara geçin.

Takip: Hem diş kontrolleri hem de profesyonel temizlik için bir takip yapılmalıdır.

8. Uzun Süreli Bakım

Diş implantasyonu ömür boyu sürecek bir çözüm olarak görülebilir; uygun şekilde muhafaza edildiği takdirde implantların çoğu hastanın yaşamı boyunca hayatta kalacaktır. Bununla birlikte, doğru bakım aynı zamanda olası komplikasyonları da önleme noktasıdır; bunlardan biri peri-implantittir: implantın etrafında meydana gelen iltihaplı bir süreç veya çalışan diş implantının gerçek başarısızlığı. Diş hekiminizin size önerebileceği diğer önlemler, implant bölgesini temizlemek için özel diş fırçaları veya diş ipleridir.

 

Plağı Önleyin: Bu, plak oluşumunu önleyecektir.

Düzenli diş muayenesi için rutin takip: İmplant bölgesi ve implantla ilişkili yapılar ve dokular, düzenli takibin bir parçası olarak düzenli izleme ve takip serileri altında tutulmalıdır.

 

Bruksizm veya sert nesneleri gıcırdatma ve çiğneme gibi olumsuz alışkanlıkları önleyin.

Sonuç

Diş implantasyonu süreci karmaşık ve çok aşamalıdır. Zaman, sabır ve çalışma gerektirir, ancak bu ayrıntılar sonuçlarda gerçekten karşılığını verir. İlk konsültasyondan son kuronunuzun yerleştirilmesine kadar bu aşamaları takip ederken, dikkatli adımlar implantınızın başarılı olmasını ve doğal bir diş gibi görünmesini ve hissettirmesini sağlar. Diş implantları, dikkatli bir bakımla gülümsemeyi, ağız sağlığını ve genel yaşam kalitesini geri kazandırır.

 


Diş implantları ile ilgileniyor musunuz?

Bunun sizin için en iyi seçenek olup olmadığını ve kişiselleştirilmiş bir tedavi sürecinin oluşturulmasını diş hekiminize danışın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

dental health - clinic

Diş Sağlığınızı Korumanın 10 Altın Kuralı

dental implant process

Diş İmplant Sürecinin Başından İyileşmeye Kadar Sizi Neler Bekliyor?

oral health

Ağız Sağlığı ve Genel Sağlık Arasındaki Bağlantı

Ücretsiz Danışmanlık

Detaylı bilgi almak için lütfen aşağıdaki formu doldurun.