Diş Sağlığınızı İyileştirmenin Doğal Yolları

  1. Home
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. Diş Sağlığınızı İyileştirmenin Doğal Yolları
dental health in turkey

Diş Sağlığınızı İyileştirmenin Doğal Yolları

Diş sağlığı sadece güzel bir gülümseme için önemli değildir, aynı zamanda genel sağlığa da katkıda bulunur. Olağan ve düzenli diş muayeneleri ve ağız hijyeninin korunmasının yanı sıra, bazı doğal teknikler de diş sağlığınıza katkıda bulunur. Aşağıda diş ve diş eti sağlığını korumaya yardımcı olan bazı etkili ve doğal yöntemler yer almaktadır.

1. Besin Açısından Zengin Dengeli Beslenme

Sağlam, sağlıklı dişler ve sağlıklı pembe diş etleri, vitamin ve minerallerle dolu sağlıklı bir diyete ihtiyaç duyar. Süt, yeşil yapraklı sebzeler, badem gibi zengin kalsiyum kaynakları diş minesinin gelişmesine yardımcı olur. Portakal ve limon, çilek, biber gibi C Vitamini ile zenginleştirilmiş gıdalar diş etlerinizde kolajen üretimini artırmaya destek olur ve bu da diş etlerinizin iyi durumda kalmasını sağlar.

 

Önemli Besinler

Kalsiyum: Diş ve kemik gücü için gereklidir.
C Vitamini Diş etlerinizin sağlıklı olması ve iltihaplanmaya yatkın olmaması için gereklidir.
Fosfor: Balık, yumurta ve fındıkta bulunur. Yine kalsiyumun artmasına, daha güçlü ve sert dişlerin oluşmasına yardımcı olur.
D Vitamini: Vücudunuzun aldığı kalsiyumu daha iyi emmesini sağlar.

2. Bol Su İçin

Dengeli su alımını sürdürmek ağız sağlığı için iyidir. Su, yiyeceklerin bazı parçalarını ve bakterilerini durulayarak çürük olasılığını azaltır; ayrıca ağzın nemini korur. Tükürük yüzde 99 oranında su içerir, bu da ağızdaki asidin nötralize edilmesine yardımcı olur ve ayrıca sindirilmesini önler.

İpuçları:

Diş minesinin sertleşmesine yardımcı olduğu için mümkün olduğunda florlanmış su kullandığınızdan emin olun. Yemek kalıntılarını yıkamak için her yemekten sonra ağzınızda su çalkalayın.

3. Şekersiz Sakız Çiğneyin

Şekersiz sakız çiğnemek aslında tükürüğün artmasına yardımcı olur, bu da ağızdaki bakteriler tarafından oluşturulan asitleri durular. Tükürük, ağızdaki gıda parçacıklarını durulamak için çalışır ve hatta diş minesinin “yeniden mineralize edilmesine” yardımcı olur. Sadece doğal tatlandırıcı ksilitol içeren sakızlar kullanın; bu sakızların çürümeye neden olan bakterilerin üremesini azalttığı araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Ksilitolün Faydaları:

  • Bakteri büyümesini geciktirir
  • Çürümeyi önler
  • Ağız içi pH dengesini korur

4. Yağ Çekme

Bir kaşık yağın (hindistan cevizi, susam veya ayçiçeği) 15 ila 20 dakika boyunca ağızda döndürüldüğü bir başka eski Ayurvedik günlük rutindir. Bu işlemin detoksifikasyon sağladığı, zararlı bakterileri azalttığı ve ağız boşluğuna genel sağlık getirdiği düşünülmektedir.

Nasıl Yapılır?

  • Bir yemek kaşığı yağdan bir yudum alın, ağızda çalkalayın, dişlerden geçirin.
  • Yağı tükürün, yutmayın
  • Fırçalamadan önce ağızdan birkaç kez su ile çekin

5. Evde Diş Macunu Alternatifleri

Normal diş macunu hala faydalı olsa da, daha iyi bir ağız sağlığı için bazı doğal ürünler de kullanılabilir
Kabartma tozu _ dişleri nazikçe beyazlatmak için kullanılır ve ağızdaki asidik gazların etkisini ortadan kaldırır
Ağartma ve lekeleri çıkarmak için aktif kömür

Besin Takviyeleri

Kabartma tozu – fırçalamak için macun yapmak üzere suyla karıştırmak için
Aktif Kömür – aşırıya kaçmamak kaydıyla, çok aşındırıcı olabilir.
Hindistan cevizi yağı– ev yapımı diş macunu için bir macun oluşturmak üzere kabartma tozu ile karıştırın

6. Gevrek Meyve ve Sebzeler Yiyin

Elma, havuç gibi gevrek meyve ve sebzeler çiğnenir. Bunlar dişlerin doğal temizliğine yardımcı olmanın yanı sıra diş fırçalama sırasında doğal diş fırçası görevi görürler.

Bu tür gıdalardaki doku, plak ve diğer gıda parçacıklarının dişler üzerinde ovalanması için bol miktarda enerji harcar. Bu süreç, çıtırdama yoluyla tükürük salgılanmasını teşvik etmiştir. Gıdalar, iyi ve sağlıklı diş etlerine neden olan vitamin ve minerallerden oluşan yüksek besin içeriği taşıyordu.

Faydaları

  • Dişleri doğal olarak temizler
  • Tükürük akışını artırır
  • Yüksek vitamin ve mineral içeriği

7. İyi Ağız Hijyeni

İyi bir ağız ortamı diş sağlığının beşiğidir. En azından, florür içeren diş macunu kullanarak günde iki kez dişlerinizi fırçalayın ve dişlerin arasında kalan plak ve yiyecek artıklarını temizlemek için günde bir kez diş ipi kullanın. Dilin düzenli olarak bir dil kazıyıcı ile temizlenmesi dildeki bakteri miktarını azaltmaya yardımcı olabilir ve bazen nefesinizi tazelemek için hızlı bir çözüm olarak kullanılabilir.

 

  • Diş etlerini koruyacak yumuşak kıllara sahip bir diş fırçası kullanın.
  • Her fırçalama seansında en az iki dakika fırçalayın.
  • Dişler arası boşlukları temizlemek için her gün diş ipi kullanın.

8. Çok Fazla Asitli ve Şekerli Gıda Tüketmeyin

Şeker veya asit oranı yüksek yiyecek ve içecekler diş minesini aşındırır ve muhtemelen diş çürümesine neden olabilir. Bu besin kaynaklarından kesinlikle kaçınılamaz, ancak miktarları konusunda dikkatli olmak ve bu tüketimlerden sonra dişleri temizlemeyi akılda tutmak dişlerin korunmasını sağlayacaktır. Soda veya meyve sularına ulaşmadan önce su veya süt için. Tatlı yiyecekleri/içecekleri atıştırmalık olarak değil, yemeğin bir parçası olarak tüketmeye çalışın.

 

Kaçınılması Gereken Yiyecek ve İçecekler:

  • Tatlı Atıştırmalıklar ve Şekerler
  • Kola ve meyve suları
  • Portakal (orta derecede)

9. Doğal Ağız Gargarası

Çay ağacı yağı, nane ve karanfil içeren doğal ağız gargaraları bakterileri yok edebilir ve nefesi tazeleyebilir. Bunlar genellikle ağızları kuru bırakan alkol içerenlere nazik bir alternatiftir.

Bitkisel Gargara Tarifi:

Suya birkaç damla nane veya çay ağacı yağı gibi uçucu yağ ekleyin.

Ağzınızda 30 saniye kadar döndürdükten sonra dışarı atın.

Gargarayı yutmayın

10. Sigara veya Tütün Kullanımını Bırakın

Sigara ve diğer tütün kullanım şekilleri dişler için zararlıdır ve periodontal hastalıklar, diş çürükleri ve ağız kanserine davetiye çıkararak dişlere kötü sağlık etkileri ekler. Bu nedenle, sigarayı bırakmak, bırakan kişinin diş yapıları üzerinde çeşitli sağlık yararları sağlayabilir.

 

Bırakmanın Faydaları

  • Geliştirilmiş diş eti sağlığı
  • Düşük diş kaybı veya ağızla ilgili kanser gelişme ihtimali
  • İyi nefes ve inci gibi beyaz dişler tütün kullanımı

Sonuç

Şimdi diş sağlığınızı daha doğal bir şekilde iyileştirmeyi düşünün. Bu günlük çalışma yöntemleri ile genel sağlığınız için mümkün ve oldukça faydalıdır. Böylece, ticari ürünlere ihtiyaç duymadan sağlıklı ve parlak bir gülümsemeye sahip olabilirsiniz.

Asıl önemli olanın tutarlılık olduğunu ve bunun düzenli diş hekimi ziyaretleriyle birleştiğinde harika bir hal aldığını da unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

dental health - clinic

Diş Sağlığınızı Korumanın 10 Altın Kuralı

dental implant process

Diş İmplant Sürecinin Başından İyileşmeye Kadar Sizi Neler Bekliyor?

oral health

Ağız Sağlığı ve Genel Sağlık Arasındaki Bağlantı

Ücretsiz Danışmanlık

Detaylı bilgi almak için lütfen aşağıdaki formu doldurun.